Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

intro_03 intro_04 intro_05 Zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sagrađena je prema projektu arhitekta Friedricha von Schmidta (1825. – 1891.). Riječ je o tipičnoj muzejskoj zgradi 19. stoljeća, višekatnoj građevini četverokutnog centralnog tlocrta sa središnjim atrijem i stepenicama koje se penju do velikih ulaznih vrata koja se nalaze ispod trijema sa stupovima. S obzirom na odabir tipskog rješenja bilo je jednostavno prilagoditi projekt različitim zahtjevima do kojih je došlo neposredno prije početka gradnje. Naime, prvotno je bilo planirano da se zgrada podigne na Gornjem gradu, no naposlijetku je 1876. godine kao mjesto za gradnju palače određen Zrinski trg, na čijem je obodu u to doba bilo tek nekoliko kuća iz prve polovice 19. stoljeća.
Neorenesansna palača uglednog bečkog arhitekta Friedricha von Schmidta postavila je visok uzor i ostaloj arhitekturi na trgu. Do kraja desetljeća Zrinski trg s perivojem, uređenim 1873., zadobiva jedinstven stilski izgled i urbano mjerilo. Lokacija palače potakla je urbanizaciju prostora južno od Zrinskoga trga, odnosno formiranje novog, Akademičkog trga i stvorila model za oblikovanje ostalih dionica, trgova i perivojskog okvira uokolo središta Donjega grada: tzv. Lenucijeve potkove ili Zelene potkove. Simbolička važnost palače utjecala je na kasnija preuređenja Zrinskog trga kao i Akademičkog, odnosno Strossmayerovog trga.
Osim do promjene prvotno planirane lokacije došlo je i do promjene funkcije: prizemlje novosagrađene zgrade na Zrinskom trgu u Donjem gradu zauzeo je Arheološki muzej (od 1945. godine preseljen u palaču Vranyczany-Hafner na Zrinjevcu, gdje se i danas nalazi), prvi kat Akademija, a Galerija se smjestila na drugom katu gdje je do danas.