Francesco Bassano

Krist u kući Marije i Marte

oko 1575., ulje na platnu, 82,6 x 119,9 cm, inv. br. SG-251
SG-251

Na ovoj je slici u imaginarnom arhitektonskom okviru, koji kombinira elemente eksterijera i interijera, prikazan trenutak ulaska Krista u pratnji dvojice svojih učenika u kuću sestara Marije i Marte iz Betanije. Marljiva domaćica Marta, zauzeta posluživanjem prekori sestru koja je sjela uz Kristove noge slušajući ga što govori. Dvije sestre tumače se kao dva tipa Isusovih učenika: Marta je djelatni tip, predstavnica onih koji se iz svoga kršćanstva opredjeljuju za djelovanje, a Marija kontemplativni tip, predstavnica onih koji su odlučili u potpunosti se predati promišljanju Božje Riječi.

Na ovoj slici sestre možemo prepoznati i imenovati odnosno razlikovati tipološki, po gestama i po načinu odijevanja. Žena koja stoji pozivajući Isusa i učenike za stol zaštitila je haljinu pregačom poput domaćice, što odgovara Martinoj ulozi u pripovijesti; druga sestra klekla je kraj Isusa; krupni muškarac za stolom koji pomaže u pripravi hrane njihov je brat Lazar, kojega je Isus ranije uskrsio od mrtvih.

Razgovor i moralne pouke, koje su srž i smisao ove evanđeoske epizode, bilo je teško prevesti u zornost slike. Ova je epizoda stoga od visokog srednjeg vijeka postala omiljeli genre prizor s bogatom opremom unutrašnjosti kuće, kuhinje i spremišta, s obiljem malih sporednih radnji i osobito s mnogo mrtvih priroda i kućanskoga pribora.